Как да постигнеш винаги чист дом, дори когато си зает

Да имаш чист дом през всичките дни от седмицата със сигурност може да бъде предизвикателство. А и ежедневието, в което живеем никак не ни помага. Имаме всякакви нови и обичайни дейности, които понякога могат да ни отнемат повече време от първоначално замисленото. Водене на децата на градина или училище, осемчасов работен ден, шофиране в задръствания, пазаруване за дома, готвене, пране и още други! Често имаме такива дни, нали?

Но ние, грижовниците, сме тук, за да ти помогнем с поддръжката на дома. Истината е, че мисията „чист дом“ е възможна, дори когато животът ни е натоварен. Всичко се крие в това да имаш план.

Ако все пак графикът не ти позволява отделянето на време за почистване в къщи, то ние с удоволствие ще се наемем с тази задачка. Запази си лесно ден и час за посещение за почистване на дом от домашна помощница само в няколко стъпки.

Наеми домашна помощница

И както ти споделихме вече – всичко се свежда до това да имаш изготвен план. Такъв, в който всеки ден от седмицата ще извършваш спокойно ежедневните си задачи и ще добавяш към тях дребните такива за почистването у дома.

Отделяй по 30 минути на ден за почистване

Не забравяй – блестящите неща изискват търпение. Именно защото графикът ти е натоварен, знаем, че няма как да си позволиш да отделиш цели 30 минути наведнъж от деня си. Спокойно, това не е проблем. Можеш да разпределиш дребните задачки по почистването вкъщи в накъсани периоди в свободните части от деня си.

Моля, обърни внимание, че планът за почистване, който ти споделяме, не включва пране, почистване на кухнята след хранене и други дребни такива. Накратко, в редовете по-надолу, няма да включваме рутинните задачи от ежедневието.

За материали и препарати за почистване, можеш да използваш всичко, с което разполагаш.

Съвет: Ако разграничиш рутинните задължения и задачите по почистването вкъщи в график, изпълнението им ще бъде по-лесно. А и отбелязвайки завършените дейности, мотивацията ти ще се повиши. Твоят план-график може да бъде закачен на хладилника, например. Там, където винаги ще го виждаш, а той ще ти напомня за предстоящите почиствания.

Понеделник и тежестта в началото на седмицата

Често се сещаме за банята, когато идва време за основното почистване. Ето защо именно с нея те съветваме да започне твоето седмично почистване. Спокойно – не говорим за така сложното почистване на фугите, а за по-лесните – мивка, душ кабина/вана и санитарен ъгъл.

Вторник е отреден за кухнята

Това е твоят кухненски ден. Той включва дейностите: избърсване на целия кухненски плот (заедно с мивката), первазите на прозорците и бар зоната от горе до долу (ако има такава). Съвсем скоро ти споделихме статия как лесно да почистим 5 труднодостъпни места у дома, като 3 от тях се намират в кухнята.

В този ден прегледай и избери един ел. уред, който да почистиш. Уредите в кухнята може да са много, но това не означава, че са трудни за поддържане. Вторник е времето, в което можеш да отделиш няколко минути за почистване на някой от тях – хладилника, микровълновата, съдомиялната и т.н.

И за последно, ако ти е останало време, пусни прахосмукачката набързо и забърши пода с моп.

В сряда – пускане на прахосмукачката и забърсване с праха

Кое да направиш първо – да пуснеш прахосмукачката или да забършеш праха?

В сряда те съветваме първо да почистиш с прахосмукачката, след това да забършеш пода с мокър парцал и препарат, а накрая – да избършеш праха с микрофибърна кърпа.

Наясно сме, че пускането на прахосмукачка във всички помещенията на твоя апартамент или къща (в кухнята вече е почистено, така че можеш да пропуснеш това помещение) е времеемка задача. Затова имай предвид, че в този ден може да се наложи да отделиш малко повече време за почистването.

Завършваш рутината си със забърсване на пода с моп. Използвай препарат с приятен аромат, който ще придаде още по-свеж а атмосфера в чистия ти дом.

Съвет: слушането на една любими песни, по време на това занимание, освобождава повече енергия, разтоварва и ти повдига приятно настроението 😉 Можеш да ни споделиш коя е твоята любима мелодия, когато почистваш на стената на нашата Facebook страница.

За да разделим оптимално времето ти в задачки за цялата седмица, поставяме забърсването на праха в сряда, след пускане на прахосмукачката и почистването на пода с моп.

Остави почистването на стаите за четвъртък

Започни със най-голямата и се движи към по-малките стаи. Подреди дрехите и разхвърляните предмети, смени спалното бельо и забърши праха от огледалото и шкафовете. Ако си пропуснал пускането на прахосмукачка в някое от помещенията, днес е твоят ден.

Петък е време за почивка и разтоварващо подреждане

Петък е! Да си го кажем – в този ден не е редно да се натоварваш. Работната седмица най-накрая е свършила и имаш заслужено по-леко рутинно почистване за петъчния ден.

Отдели си половин час за подреждане на кътчетата в апартамента. Сортирай документите, списанията и книгите. Събери всичко, което е разхвърляно по пода, масичките и плота. А след това е време за заслужена почивка!

В събота цялото семейство почиства

Началото на уикенда е прекрасен случай да обединиш семейството около общи задачи за почистването на дома – останали от седмичните или пък нови такива.

Впрегни своята малка армия и направете почистването още по-забавно. Ситуацията е – много сме, силни сме! Това кратко съботно задължение, може да бъде последвано от приятно възнаграждение – семейна разходка или друго релаксиращо занимание.

Неделя ти позволява почивка

Неделя е за почивка. Отдели време за близките си и прекарай ценно време в любими занимания с тях. Единствената задачка, която бихме вписали тук е прегледът на списъка с плануваните задачки за всеки ден от седмицата – ако има нужда от промени по някои от тях, можеш свободно да ги направиш.

Вече няма нужда да се чудиш как можеш да имаш подреден дом през натоварената седмица. Всичко е свързано с предварително разписване и планиране на задачките за почистване. Когато работиш усилено над всяка задача за почистване на дома, бързо ще свикнеш с навика за отделяне на 30 минути от натоварения ти ден. И придържането към плана със задачи за почистване става по-лесен за изпълнение с всеки изминал ден.

Не се тревожи, ако желанието ти е голямо, но ежедневните ти задачи не позволяват воденето и изпълнението на задачите по почистването на дома. Ние от Office Master Care ти предлагаме еднократно или абонаментно почистване на твоя апартамент или къща. Остави на нашите домашни помощници и грижовници да се погрижат за реда и чистотата в твоя дом. Свържи се с нас на тел. 0888 383 514 или имейл: welcome@officemastercare.bg

Остави на грижовниците

Основна цел на Office Master Care е да предоставя висококачествени почистващи услуги без аналог за бизнеса в Пловдив и околността. Ние разполагаме с повече от 60 мотивирани грижовници, които през годините са спечелили малко над 250 постоянни и доволни клиенти на фирмата. Доверете ни се. И ще растем заедно.