5 хитри трика за домашно пролетно почистване

Пролетта носи със себе си свежест и слънчево настроение. Парковете и междублоковите пространства се раззеленяват, цветята разцъфват, в далечината се долавя жуженето на пчелите, а птичките пеят най-красивата си песен.

Всичко е прекрасно, НО…

Искаш да отвориш прозореца си, за да чуеш цялата тази красота. Заставаш пред него и не виждаш нищо. През зимата той е бил валян, напрашаван и сега е силно замърсен. Оглеждаш се наоколо и забелязваш. Сякаш всичко сочи, че е време да запретнеш ръкави и да се заемеш с домашното пролетно почистване. И тъй като това е времеемки процес, бъди готов да си отделиш един цял ден. Ако графикът ти не го позволява… Бъди спокоен – нашите грижовници са на твое разположение. Почистване на домове на територията на Пловдив е най-новата услуга, която ти предлагаме от Office Master Care. Поръчката на почистване на къща или апартамент в Пловдив става с няколко бързи и лесни стъпки, а така резултатът „чист дом“ е съвсем наблизо.

Запази визита от грижовник

Ако пък си решил да направиш пролетно освежаване на работното място, ние ще се погрижим за реда и блясъка в офиса. Все пак не е нужно да товариш колегите с този ангажимент, има много по-забавни идеи за тиймбилдинг. Остави основното офис почистване на нашите грижовниците, отнасящи се към всяка задача със старателност и професионализъм.

Някои възприемат пролетното почистване като традиция, други като скучно задължение. Но ако си решил, че сам ще поемеш по пътя към подредения и чист дом, те съветваме преди да се втурнеш в това приключение, да обърнеш внимание на съветите ни по-долу. Опитът ни позволява да селектираме най-полезните и важни акценти и добри практики от пролетното домашно почистване.

Движи се от стая на стая

Не съществува правилен подход при почистването на дома, но спокойно можем да отбележим, че най-ефективно е, когато се чисти стая по стая. Последователността помага за постоянството и доброто качество на твоите действия. Съветваме те да си подготвиш списък на силно замърсените зони в апартамента и тези, които се нуждаят от допълнително внимание.

Не се стряскай от названието „основно пролетно почистване“. Не си длъжен да минаваш отново зони, които наскоро са били почиствани. По-важно е да се съсредоточиш върху тези части на дома, които са били пренебрегвани през цялата зима.

Въведи ред в хаоса

Една от съществените части на домашното пролетно почистване е отърваването от ненужните вещи. Нормално е през студените месеци да не забелязваш хаоса около теб и да не отдаваш внимание на някои непотребни зони в дома си. Възможно е подсъзнателно да си ги отбягвал и да си отлагал разчистването. Сега обаче е отличен момент да се възползваш от естествения пролетен порив и да се отървеш от ненужните предметите и да започнеш годината начисто, с един по-подреден начин на живот.

За да въведеш ред в бъркотията, сортирай вещите си в четири категории – ненужни вещи, за даряване, за складиране и за изхвърляне.

Пролетното почистване е добър повод да се сбогуваш с непотребните предмети или дрехи и да ги дариш за добра кауза. Почистването би било много по-лесно, когато всичко непотребно го няма, за да ти се пречка.

Гардеробът ти също трябва да се подреди. Сложи пролетните и летни дрешки на преден план, а зимните дрехи можеш да сложиш в пликове за вакуумиране. Така ще спестиш място, а секциите в гардероба ти ще са подредени.

Сформирай си малка армия от помощници

Разпредели задачите между теб и семейството/съквартирантите си. Ако споделяш дома си с още някой, те съветваме да въвлечеш поне още няколко помощника в домашното почистване. Не е нужно да се нагърбваш с всичките задължения. Може да ти се наложи разместване, което трудно да направиш сам. А и да си го признаем, колкото повече хора, толкова по-забавно и бързо ще се изпълнят задачките. Внимавай само да не се получи обратния ефект и от малка армия да се превърне в безполезна тълпа от хора.

Ти си главният инициатор на основното почистване. Ти си този, който трябва да разпредели задачите между помощниците. Както ти споменахме в точка първа, води се по списък с определени предварително задачки и срещу всяка отбележи нейния отговорник. С това групиране ще успееш да организираш работата на всички, ще спечелиш време и ще избегнеш конфликти.

На една такава инициатива не ѝ отива напрежение – то само би забавило работата. Отпусни екипа си, като пуснеш приятна музика за фон. Не възприемай пролетното почистване като задължение, а като забавен старт на нещо ново и свежо.

Овладей домакинските задължения

Има някои специфични домакински задачки, които трябва да се извършват сезонно и е напълно достатъчно два или три пъти годишно да ги изпълняваш. Вероятно, подсъзнателно, си ги игнорирал през по-голямата част от есента и зимата. Но ето и че им дойде времето за изпълнение.

Пролетта е идеалният сезон за отмятане на задълженията, свързани с работа на открито – почистване на терасата, вътрешните дворове и поддръжката на прозорците и щорите. Имай предвид, че точно в този период валежите са често срещано явление. За да не бъде твоята работа напразна, подсигури се като провериш прогнозата за времето.

Сведи почистващите продукти до минимум

В универсалните магазини присъства голямо разнообразие от почистващи препарати. Не се подвеждай и не затрупвай шкафовете вкъщи с безполезни и непотребни продукти. За пролетното почистване са ти нужни по-универсални материали, като микрофибърна кърпа, гъба и ръкавици.

Дори не е нужно да се разхождаш до супермаркета, за да си набавиш почистващи препарати. Опитай се да сведеш химическите съставки до минимум. Понякога по-ефикасни са естествените материали.

Ето няколко лесни трика за почистване, които можеш да направиш с подръчни материали:

 • Лимонена киселина за отстраняване на котлен камък от термоканата – изсипи едно пакетче лимонена киселина в пълната с вода термокана и я включи. Изчакай да заври и след 2-3 минути излей водата. Ако има все още останал котлен камък, измий каната с гъбичка и изплакни. Био вариантът на лимонената киселина е лимонът. Споделяме ти видео с този cleanhack.
 • В купа изсипи чаша вода, половин чаша ябълков оцет и добави няколко резена лимон – това е правилната формула за почистване на микровълнова фурна. Купата с течността се поставя във фурната за 5 минути на максимална температура, а след това се оставя да изстине (отново за същия период). След като я извадиш, ще забележиш колко лесно може да се отървеш от мазните петна вътре в нея.
 • Сода бикарбонат за премахване на петната по мивката и ваната – поради наличието на абразивни частици, содата е подходяща за избелване, както и за премахване на мръсните участъци по фибростъкло. След изтъркване на замърсената повърхност, изплакни с вода и подсуши. Полирането на сребърни предмети също става със сода.
 • Сода, оцет и паста за зъби за почистване на загоряла ютия – смесваш всички продукти в малка купичка и разбъркваш. Не се стряскай, като сместа шупне. Остави ютията да загрее и я изключи. Докато не е изстинала, потапяш гъбичка в течността и започваш да търкаш по загорялата ѝ повърхност. Може да се наложи да ползваш допълнително оцет, за по-лесно премахване на петната.
 • Сода и картоф за премахване на ръжда – нужно е само да срежеш картофа на две и да потопиш отрязания му край в прахообразната сода. В картофа се съдържа киселина, която спомага за разграждането на ръждата. След като потъркаш картофа върху наслоената повърхност, изплакни с вода и воала!
 • Гъбичка и сапун за петна за почистване на стените вкъщи – често отбягваме или не забелязваме зацапванията по стените у дома. Всичко, което е нужно, е да намокриш гъбичката и да втриеш сапун за петна в нея. Магията ще се случи пред очите ти.

Следи канала ни в YouTube, където публикуваме всякакви хитринки за почистването и поддържането на дома и офиса.

Истината е, че пролетното почистване може да и по-лесно. Как може да се постигне това? Поддържането на ред и чистота в дома би елиминирало част от задачките ти включени в сезонното почистване. Ако все пак имаш желанието, но нямаш времето за ежедневната поддръжка на твоя апартамент или къща, ние от Office Master Care, с удоволствие ще ти помогнем с тази задача. Запази си визита от наш грижовник за еднократно или абонаментно почистване на дома. Жените и мъжете, които работят в OMC, са всеотдайни, пъргави и организирани. Бъди сигурен, че резултатът от почистването ще е повече от блестящ.

Услугите, които включваме в домашното почистване, са:

 • Обезпрашаване и подреждане
 • Миене на под
 • Гладене и простиране
 • Измиване на чинии и посуда
 • Смяна на спално бельо
 • Измиване на фасадните стъкла и щори (2 пъти годишно)
 • Допълнителни услуги – пране на мека мебел, килими и тапицерия на коли.

Остави на нашите грижовници да се погрижат за реда и чистотата в твоя дом или офис в Пловдив и региона. На твое разположение сме на тел. 0884 520 286 или имейл: welcome@officemastercare.bg

Остави на грижовниците

Основна цел на Office Master Care е да предоставя висококачествени почистващи услуги без аналог за бизнеса в Пловдив и околността. Ние разполагаме с повече от 60 мотивирани грижовници, които през годините са спечелили малко над 250 постоянни и доволни клиенти на фирмата. Доверете ни се. И ще растем заедно.