Как да постигнеш винаги чист дом, дори когато си зает

Начало / Блог / Почистване / Как да постигнеш винаги чист дом, дори когато си зает

Как да постигнеш винаги чист дом, дори когато си зает

Как да постигнеш винаги чист дом, дори когато си зает

14.08.2019 Почистване

Да имаш чист дом през всичките дни от седмицата със сигурност може да бъде предизвикателство.  А и ежедневието, в което живеем никак не ни помага. Имаме всякакви нови и  обичайни дейности, които понякога могат да ни отнемат повече време от първоначално замисленото. Водене на децата на градина или училище, осемчасов работен ден, шофиране в задръствания, пазаруване за дома, готвене, пране и още други! Често имаме такива дни, нали? 

Но ние, грижовниците, сме тук, за да ти помогнем с поддръжката на дома. Истината е, че мисията „чист дом“ е възможна, дори когато животът ни е натоварен. Всичко се крие в това да имаш план.

Ако все пак графикът не ти позволява отделянето на време за почистване в къщи, то ние с удоволствие ще се наемем с тази задачка. Запази си лесно ден и час за посещение за почистване на дом от домашна помощница само в няколко стъпки.

Наеми домашна помощница

И както ти споделихме вече – всичко се свежда до това да имаш изготвен план. Такъв, в който всеки ден от седмицата ще извършваш спокойно ежедневните си задачи и ще добавяш към тях дребните такива за почистването у дома. 

Отделяй по 30 минути на ден за почистване 

Не забравяй – блестящите неща изискват търпение. Именно защото графикът ти е натоварен, знаем, че няма как да си позволиш да отделиш цели 30 минути наведнъж от деня си. Спокойно, това не е проблем. Можеш да разпределиш дребните задачки по почистването вкъщи в накъсани периоди в свободните части от деня си. 

Моля, обърни внимание, че планът за почистване, който ти споделяме, не включва пране, почистване на кухнята след хранене и други дребни такива. Накратко, в редовете по-надолу, няма да включваме рутинните задачи от ежедневието. 

За материали и препарати за почистване, можеш да използваш всичко, с което разполагаш.

Съвет: Ако разграничиш рутинните задължения и задачите по почистването вкъщи в график, изпълнението им ще бъде по-лесно. А и отбелязвайки завършените дейности, мотивацията ти ще се повиши. Твоят план-график може да бъде закачен на хладилника, например. Там, където винаги ще го виждаш, а той ще ти напомня за предстоящите почиствания.

Понеделник и тежестта в началото на седмицата

Често се сещаме за банята, когато идва време за основното почистване. Ето защо именно с нея те съветваме да започне твоето седмично почистване. Спокойно – не говорим за така сложното почистване на фугите, а за по-лесните – мивка, душ кабина/вана и санитарен ъгъл.

Вторник е отреден за кухнята

Това е твоят кухненски ден. Той включва дейностите: избърсване на целия кухненски плот (заедно с мивката),  первазите на прозорците и бар зоната от горе до долу (ако има такава). Съвсем скоро ти споделихме статия как лесно да почистим 5 труднодостъпни места у дома, като 3 от тях се намират в кухнята. 

В този ден прегледай и избери един ел. уред, който да почистиш. Уредите в кухнята може да са много, но това не означава, че са трудни за поддържане. Вторник е времето, в което можеш да отделиш няколко минути за почистване на някой от тях – хладилника, микровълновата, съдомиялната и т.н.

И за последно, ако ти е останало време, пусни прахосмукачката набързо и забърши пода с моп.

В сряда – пускане на прахосмукачката и забърсване с праха

Кое да направиш първо – да пуснеш прахосмукачката или да забършеш праха? 

В сряда те съветваме първо да почистиш с прахосмукачката, след това да забършеш пода с мокър парцал и препарат, а накрая – да избършеш праха с микрофибърна кърпа. 

Наясно сме, че пускането на прахосмукачка във всички помещенията на твоя апартамент или къща (в кухнята вече е почистено, така че можеш да пропуснеш това помещение) е времеемка задача. Затова имай предвид, че в този ден може да се наложи да отделиш малко повече време за почистването. 

Завършваш рутината си със забърсване на пода с моп. Използвай препарат с приятен аромат, който ще придаде още по-свеж а атмосфера в чистия ти дом. 

Съвет: слушането на една любими песни, по време на това занимание, освобождава повече енергия, разтоварва и ти повдига приятно настроението ;) Можеш да ни споделиш коя е твоята любима мелодия, когато почистваш на стената на нашата Facebook страница

За да разделим оптимално времето ти в задачки за цялата седмица, поставяме забърсването на праха в сряда, след пускане на прахосмукачката и почистването на пода с моп. 

Остави почистването на стаите за четвъртък

Започни със най-голямата и се движи към по-малките стаи. Подреди дрехите и разхвърляните предмети, смени спалното бельо и забърши праха от огледалото и шкафовете. Ако си пропуснал пускането на прахосмукачка в някое от помещенията, днес е твоят ден. 

Петък е време за почивка и разтоварващо подреждане

Петък е! Да си го кажем – в този ден не е редно да се натоварваш. Работната седмица най-накрая е свършила и имаш заслужено по-леко рутинно почистване за петъчния ден.

Отдели си половин час за подреждане на кътчетата в апартамента. Сортирай документите, списанията и книгите. Събери всичко, което е разхвърляно по пода, масичките и плота. А след това е време за заслужена почивка! 

В събота цялото семейство почиства

Началото на уикенда е прекрасен случай да обединиш семейството около общи задачи за почистването на дома – останали от седмичните или пък нови такива. 

Впрегни своята малка армия и направете почистването още по-забавно. Ситуацията е – много сме, силни сме! Това кратко съботно задължение, може да бъде последвано от приятно възнаграждение – семейна разходка или друго релаксиращо занимание. 

Неделя ти позволява почивка

Неделя е за почивка. Отдели време за близките си и прекарай ценно време в любими занимания с тях. Единствената задачка, която бихме вписали тук е прегледът на списъка с плануваните задачки за всеки ден от седмицата – ако има нужда от промени по някои от тях, можеш свободно да ги направиш.

Вече няма нужда да се чудиш как можеш да имаш подреден дом през натоварената седмица. Всичко е свързано с предварително разписване и планиране на задачките за почистване. Когато работиш усилено над всяка задача за почистване на дома, бързо ще свикнеш с навика за отделяне на 30 минути от натоварения ти ден. И придържането към плана със задачи за почистване става по-лесен за изпълнение с всеки изминал ден. 

Не се тревожи, ако желанието ти е голямо, но ежедневните ти задачи не позволяват воденето и изпълнението на задачите по почистването на дома. Ние от Office Master Care ти предлагаме еднократно или абонаментно почистване на твоя апартамент или къща. Остави на нашите домашни помощници и грижовници да се погрижат за реда и чистотата в твоя дом. Свържи се с нас на тел. 0888 383 514 или имейл: welcome@officemastercare.bg   

×

Заяви безплатно пробно почистване за твоя офис!

Остави своите контакти и ще се свържем с теб да уточним детайлите